OVER DEZE WEBSITE  |   GASTENBOEK  |   AANRADERS  |   DISCLAIMER  

Tekst   Foto's
HOME     HAARLEMMERMEER      DORPEN     T OUDE BUURTJE     PERSONEN     ZOEKPLAATJES     FOTOALBUMS     FILMS    
« vorige volgende »

Terug naar album
WEBER FAMILIEALBUM (ZOEKPLAATJE)

IJweg O 0986 19__ t Jaegertje Interieur met Jaap en Antje Kooij-Weber
Edith Pye schrijft mij: Edith Pye [edith.pye@sky.com]; met tekst: Hallo Meneer Wies, Ik ben een achterkleindochter van Antje Weber, de dochter van Nicolaas Weber en Anna Regina Pleines, die in 1855 de boerderij Het Vrijschot bouwden op kavel I-15 .  Antje trouwde later met Jacob Kooij, zoon van Teunis Kooij en Trijntje Blokker, die in dezelfde periode boerden op Geestwijk (kavel H-26/27).  Hun oudste dochter Trijntje Poen-Kooij is mijn oma en hun jongste dochter Wilhelmina Galjaard-Kooij, mijn oudtante, schreef omstreeks 1980 een boek over haar moeder met de titel  ’Antje’.  Een jaar of wat geleden is een deel daarvan gepubliceerd in het blad de Meer Historie. Zelf ben ik al een poosje bezig met de vertaling van ’Antje’ in het Engels, want ik ben al jaren getrouwd met een Engelsman en heb kinderen en kleinkinderen die geen Nederlands spreken.   Ik probeer ook de achtergrond van het verhaal zoveel mogelijk in te vullen en de feiten te verifiëren, waar mogelijk.  Ook ben ik op zoek gegaan naar foto’s en verdere informatie bij de familie om het verhaal te illustreren en vond bij de spullen van mijn moeder een foto, die door een nichtje geïdentificeerd werd als waarschijnlijk het cafe ’t Jaegertje, wat tegenover Vrijschot stond aan het eind van de 19de eeuw.  Ik sluit een scan bij en hoop dat u hem op uw website kunt plaatsen zodat hij beter geïdentificeerd kan worden.  Zelf denk ik dat Antje de vrouw met het witte kapje is en dat ze achter haar man Jaap Kooij staat.  Maar een nicht van mijn moeder denkt dat het jonge echtpaar Antje en Jaap de twee mensen rechts op de bovenste rij zijn.  Graag zou ik dus horen van iemand die het zeker weet.  Als de foto werkelijk van  ’t Jaegertje is dan moet hij  tijdens de opening van het café omstreeks 1883 genomen zijn en zijn de rest van de mensen die erop staan waarschijnlijk verdere familieleden van de families Weber en Kooij. Het is helaas allemaal net een beetje te lang geleden om het iemand te vragen die de mensen werkelijk gekend hebben.  Ik hoop dus dat uw website meer licht kan werpen op een leuke foto. 
Plaats hier uw info


Eerder door bezoekers geplaatste info
Edith Pye en ik hebben elkaar ontmoet door deze foto. Inmiddels heeft Edith een prachtig boek geschreven gebaseerd op ‘Antje’ (Anna Catharina Weber-Kooij) van Wilhelmina Galjaard-Kooij. De zus van mijn grootvader Teunis Kooij. Ik heb nog een keer goed naar de foto gekeken en zag daarop een ‘advertentie’ in de linkerbovenhoek. Blijkt van de bierbrouwerij Marie Hendrik van Waveren te zijn. In 1889 kocht de Hillegommer Van Waveren de stoom-bierbrouwerij de Posthoorn.(erfgoed Leiden en omstreken). Dus moet de foto na 1889 genomen zijn en voor 1904 toen onze overgrootvader Jaap en ‘Antje’ naar het Houtplein in Haarlem verhuisden. Er staan 11 mannen en twee vrouwen op de foto. De moeder van Jaap, Trijntje Blokker is al overleden (1885) dus lijkt mij dat de vrouw met het kapje de moeder van ‘Antje’ is en wel Anna Regina Pleines de vrouw van Nicolaas Weber. Uitgaande van het feit dat het om een familiefoto gaat kom ik iid op 11 namen van op dat moment levende familieleden na 1889. Teunis Kooij (>67) en de zonen Jaap(>30), Nicolaas(>23) en Jan(>17). Nicolaas Weber (>68) en zonen Johann (>32) Jacob (>26), Nicolaas(>23) en Hendrik (>21). Maakt 9 plus de echtgenoten van de zussen Grietje (Herman Meijer, >35) en Anna Regina (Pieter Kooij, >27, geen familie, getrouwd in 1902) maakt 11. Op basis van vergelijking van foto’s, is mijn eerste gedachtengang dat Jaap (>30 jaar) naast zijn vader zit. Toch is het logischer dat Nicolaas, Anna Regina, Antje en Jaap rechtsachter staan. Dan kunnen de twee mannen rechts van het midden Nicolaas en Jan Kooij zijn, de enige mannen die strak in het pak naast hun vader zitten. Zou het kunnen dat zij net hebben getekend voor 6 jaar militaire dienst? Reden dat ook alleen de mannen behoudens de grootmoeder en moeder aanwezig zijn? Foto’s geven veel prijs maar het ware handig als op de achterkant ook de namen en reden genoteerd zouden worden;-)
Marcel Kooij, 2 oktober 2020

 
WAT WEET U VAN DEZE FOTO?
Als u iets weet over deze foto klik dan op "Meer over deze foto" en geef uw informatie door!

MEER OVER DEZE FOTO >>  

© Jan Wies 2022 | j.wies@planet.nl | Kruislaan 28, 2131WD Hoofddorp | telefoon: 023 5636680 Gesponsord door Clic2connect